Tuesday, June 21, 2011

В крак с времето

Много ме радва това, което стана с паметника на Съветската армия.
Защото показва, че има пак някакви млади хора, които:
- не спят;
- имат смелостта да нарушат закона, не за да се облагодетелстват или защото са се напили, а защото искат да кажат нещо; с това, което казват, карат и другите да се събудят и да казват неща;
- имат нивото, което им позволява да са ми интересни и, ако имам възможност, да обсъждам с тях. Независимо дали споделям вижданията им или не.

За разлика от ето тези пичове:Прочее, сред онези, провокираните да казват неща, ми се очертаха няколко групи.

Първо, една не особено многобройна група, приветстваща деянието, защото... било шарено. Горе-долу май същите хора писаха, че се кефят на гей парада, поради причината, че е шарен. Като човек, който се занимава с ролеви игри, споделям в голяма степен, че е хубаво да задържим нещо детско в себе си. Има обаче върхове на наивизма и липсата на чувство за контекст в реалността, които просто ме плашат.

Второ, има такива, които не се кефят, бидейки, как да ги нарека политически коректно... ощетени откъм разбирането на понятието за ирония. С тона на възмутени майки, каквито, съдейки по коментарите, част от тях наистина са, те споделят убеждението си, че става дума за деца, които обществото е възпитало напоследък в грешни ценности. Те са напълно убедени, че авторите наистина се радват на американските супер герои и с действието си искат да ги пропагандират; че наистина вярват, че клоунът на Макдоналдс е по-голям герой от съветския войн. Тази група преди ме плашеше също. Вече не, свикнах. И от личен, горчив опит научих, че малко по-сложните неща много често остават неразбрани. Честно казано, не бих се учудила, ако художникът дори е искрен поклонник на Съветската армия и изобщо, русофил. Огорчен именно от факта, че новото време, с което трябва да сме в крак, ни подменя героите - вместо реалните мъже и жени, които са били готови да умрат и са умирали, бранейки нещо, ние се радваме на Дядо Коледа и на измислените герои, защото истински вече няма. Това наистина е много, много тъжно. И ако не беше "вандализмът" на незнайния графитаджия, колко от нас колко често се сещат за тези неща?

Частен случай са смятащите, че художникът е комплексар. Аз лично не мисля, че някой, който има уменията да направи това, има нужда да е комплексар и чак толкова да се изтъква, ама пък знае ли човек - те тези обществено активните всичките са комплексари като се замислиш - искат да се изтъкват и да привличат внимение. А пък някой беше написал, че най-жалкото било, че паметникът бил надраскан от разхайтен младеж, дето се бил напил и напушил и като нямал какво да прави, внезапно му хрумнало. Ей така му хрумнало и за десет минути го измислил и го нарисувал, докато е пиян на мотика. Но пък откъде да знам... може да са прави - той и Гоген на Таити горе долу така е правил - напие се, няма какво да прави и вземе, че нарисува някоя таитянка, гола на всичкото отгоре - възмутително просто.

Което повдига въпроса има ли талант художникът/ците на паметника и талантът му оправдава ли постъпката му. Не смятам, че нормален, мислеш и неафектиран човек би дал различни отговори от "да" на първия въпрос и "не" на втория. Повреждането на публична собственост, рарушението на закона си е такова, факт. Талантът и гражданската позиция, дори да е права и справедлива, не променят факта. По тази точка съм съгласна с противниците и клеймителите. Ако бях съдия, който трябва да реши, бих ги осъдила на десет дни обществено полезен труд. Защото нарушенията трябва да се наказват. Обществено полезният труд щеше да се състои в това да нарисуват няколко забравени от бога подлези и стени - олицетворение на мизерията.

Паметниците не бива да се оскверняват. Как бихме се почувствали, ако някой шаржира паметника на Левски? Да, не бива да се оскверняват паметниците. Но категорично отхвърлям аналогията. Васил Левски е конкретен български герой, умрял на българска земя за България. Съветската армия не е български герой и от значителна част от българите се смята за окупационна. Спорен е въпросът за самата основателност на наличието на такъв паметник. Някой беше написал, че съветските войници най искрено са умирали "за родину и за Сталину". На мен тази широкоразпространена сред хората, цитиращи руски неща падежна форма - "за Сталину", не ми е известна. Но армията, която е умирала "за Сталина", няма място за мен в пантеона на българските герои. Съжалявам.

Но да, има построен паметник, а паметниците не бива да се събарят. И да, не съм забравила какво написах по-горе - уважавам загиналите, дори да не им споделям идеите, така че не е хубаво да им се оскверняват паметниците. Ужасно е, че вандалът Евгений Бакърджиев се ползва с толкова популярност заради вандалската си постъпка. И във вандализъм обвинен той не беше.

А неговият вандализъм беше много по-страшен. Той унищожи нещо безвъзвратно. Паметника го изчистиха, лесно, през нощта, тайно, защото чули, че някакви хора щели да се събират в защита на това графитът да остане. Плаши ме, когато онези, дето твърдят и би следвало да се водят от "добрите", действат като "вандалите", които заклеймяват - на тъмно и без да имат доблестта да защитят позицията си, която има всички основания, и те самите го вярват, да е правилна, справедлива и морална.

И още нещо - помните снимката от по-горе, нали? Ей сега като се прибирах я направих с телефона си. Ако не, върнете се и я вижте пак. Имам и още една:Много хора питаха как става така, че паметникът на Съветската армия беше изчистен почти светкавично, а репресивният апарат на държавата - мобилизиран за намиране на вандала и хулигана. А малоумните, нецензурни и грозни драсканици на почитатели на футбола си стоят от месеци, футболните хулигани всички ги знаят кои са и кой чупи тролеите след мач. Действия и последици - няма. Версии защо се получава така - много. В тази тема сега изобщо не ми се навлиза.

10 Comments:

Anonymous икел said...

"Което повдига въпроса има ли талант художникът/ците на паметника и талантът му оправдава ли постъпката му. Не смятам, че нормален, мислеш и неафектиран човек би дал различни отговори от "да" на първия въпрос и "не" на втория. Повреждането на публична собственост, рарушението на закона си е такова, факт. Талантът и гражданската позиция, дори да е права и справедлива, не променят факта. По тази точка съм съгласна с противниците и клеймителите. Ако бях съдия, който трябва да реши, бих ги осъдила на десет дни обществено полезен труд. Защото нарушенията трябва да се наказват. Обществено полезният труд щеше да се състои в това да нарисуват няколко забравени от бога подлези и стени - олицетворение на мизерията. "


Много по-справедлива (и, еми, не мога да си кривя езиковата култура, готина) присъда, отколкото бихме могли реалистично да очакваме. Което, за мен, човек уважаващ реда много повече от закона, е достатъчна причина да отговоря и на двата ти въпроса с "не". Постъпката му е такава, че достатъчно оправдание на съответната е дискусията, която създава. Дори дискусията да не се състои, _нуждата_ от нея е достатъчно оправдание. За да направиш CPR понякога се налага да натъртиш здраво гръдния кош. Или да счупиш няколко ребра.


Съгласен съм, че в идеалната ситуация и общия случай правото и институциите, налагащи решенията му, имат по-голяма тежест от _желанията_ на обществото. Иначе имаме демокрация в най-лошия смисъл : терор на масите.
Но ситуацията не е идеална. И в личен план - никой от нас с теб не би го издал на съответните органи, ако знаеше кой е художника.

Колкото до паметниците: в най-добрия случай са патерици. Некролози. Обществото има нужда от живот. Не от загинали герои. Не от гордост с изтекъл срок на годност. Сегашните врагове нямат нищо общо с някогашните. Сегашните герои не трябва да приличат на тогавашните. Да, говоря и за Левски. Ако оскверняването на паметника му може да събуди - да съживи - да създаде социална среда на висока активност, силни убеждения, готовност за промяна, граждански дух - Левски би метнал първата кофа. Или бомба.

9:48 pm  
Blogger Hellen said...

О, здрасти Икел :)
Добре казано.

10:48 am  
Anonymous икел said...

Здрасти right back!
И ти така, ако не си личи от първия ми коментар. За добре казаното. В смисъл, ит уас вери хард да намеря за какво да се заям. :р
/икел гоус бек ту обскюрити

11:37 pm  
Anonymous Anonymous said...

Приглашаем всех посетитить наш [url=http://torrent-kombo.ru]бесплатный торрент [/url].
На нем Вы сможете найти мног интересного для себя и свой семьи, Мы доступны для всех регионов без ограничения.
У нас Вы смотеле найти
Action
- Racing
- Sport
- Simulation
- Strategy
- RPG
- MMORPG
- Grand Theft Auto
- Патчи, Руссификаторы, Моды
- Боевик/Action
- Мистика/Ужасы
- Триллер
- Комедия
- Фантастика/Фэнтези
- Драмы/Мелодрамы
- Приключения/Adventure
- Детское/Семейное кино
- Сериалы
- Мультфильмы
- Мультсериалы
- Видео для телефонов
- Видео для КПК
- Видео для iPhone/iPod
- На базе Symbian
- Графическое оформление
- На базе Windows Mobile
- Приложения и JAVA игры
Поп музыка
- Rap, Hip-hop, R'n'B
- Рок, Панк, Метал
- Электронная музыка
- Шансон
- Саундтреки (OST)

И многое другое, добро пожаловать к нам на [url=http://torrent-kombo.ru]торрент [/url].

Адрес нашего сайта torrent-kombo.ru


П.С. просьба администации не удалять сообщение, написал реальный человек.

4:37 am  
Anonymous Anonymous said...

Почему многим нравится смотреть [url=http://newfilmak.org/]Скачать фильмы[/url] без смс и без каких-либо других дополнительных процедур? Во-первых, многократно должность смс бывает платным, и снимаемая со счета мобильного телефона скопище в итоге оказывается всецело не маленькой. Мы же решили эту проблему, невзыскательный позволив каждому из наших пользователей [url=http://newfilmak.org/]фильмы в хорошем качестве[/url] без смс, и суд этом всетаки представленные у нас фильмы онлайн в хорошем качестве, с отличным переводом и четким изображением – никаких бегающих соответственно экрану теней, невразумительных любительских переводов, дергающейся картинки или кусков без перевода, сколько часто бывает на других порталах, предлагающих бесплатные фильмы онлайн без регистрации. Мы заботимся о своих посетителях, предлагая им не бурбон [url=http://newfilmak.org/]Скачать фильмы[/url] , постоянно и выбирать из обширной фильмотеки картины ради отдельный вкус: самые разные жанры – через комедии прежде ужасов и триллеров, через приключений перед боевиков и детективов, через психологических драм перед фантастики и мистики; самые разные страны-производители – Америка, Европа, Россия; самые разные актеры – мегазвезды либо токмо начинающие специальный мостовая в вершине… Когда вы уже определились со своими предпочтениями, то можете воспользоваться поиском и подобный новинки онлайн именно те, которые наиболее вас заинтересовали, ужели же, коль вы сами не знаете конкретно, чего именно хотите, то дозволено простой [url=http://newfilmak.org/]скачать сериалы[/url] новинки сообразно очереди, временно, едва, что-либо вас действительно не заинтересует. Ведь близкий фильмы онлайн без регистрации и смс – это беспричинно свободно и простой, вас ничего не ограничивает, прежде вами недостает никаких запретов и преград. Поглощать единственно вы и великолепный мир полнометражного кино, в который нельзя не влюбиться. А мы со своей стороны сделаем всетаки, чтобы вы получили самое лучшее: аристократия видеть фильмы онлайн без смс, угождать фильмы онлайн без регистрации, без материальных затрат и временных задержек. Ежедневный и понятно: самые интересные фильмы онлайн напрасно без смс. Присоединяйтесь ко всем, кто уже успел оценить предлагаемые нами преимущества! Выбирайте в каталоге те фильмы онлайн в хорошем качестве, которые считаете самыми интересными, приглашайте своих друзей, рассказывайте им о возможности смотреть фильмы онлайн без регистрации и смс, собирайтесь единодушно и не пропускайте ни одной премьеры. Всетаки всего в ваших руках – а наша помощь бесконечно довольно максимально полной, завсегда нацеленной для то, воеже дать вам свет зреть фильмы онлайн в хорошем качестве, в самом лучшем качестве!

8:59 am  
Anonymous Anonymous said...

[url=http://muzka.net/soundtrack]Скачать музыку Soundtrack[/url]
[url=http://muzka.net/vocal_trance]Download music vocal trance[/url]
[url=http://muzka.net/classic_rock]Новинки альбом Classic Rock[/url]
[url=http://muzka.net/other]Greatest Hits Other[/url]
[url=http://muzka.net/electro]Скачать альбом Electro[/url]

9:47 pm  
Anonymous Anonymous said...

generic viagra , http://ordergenericviagra24.com/#immizCeax order cheap viagra online

4:42 pm  
Anonymous Anonymous said...

teds woodworking , http://woodworkingplans1.com/#insulmine woodworking projects

3:57 am  
Anonymous Anonymous said...

http://rambdacountcus.tk/ind/anketa76498.htm Проститутки M. Маяковская - Индивидуалка Наташа и Даша, не доступен
http://lyuscenavfas.tk/mass/anketa88665.htm Массажистка Анжела, M. Киевская - +7 (965) 195-04-34
http://henchlariso.tk/ind/anketa83027.htm Проститутки M. Кузьминки - Индивидуалка Rita, Район ЮВАО,Кузьминки, +7 (967) 037-42-12
http://condgaratfi1981.tk/ind/anketa71468.htm Проститутки M. Киевская - Индивидуалка Ульяна, +7 (903) 260-40-40
http://lippprinpere.tk/checked/anketa/82838 Оценки Диана, Тюмень, (950)4936533

11:45 pm  
Anonymous Anonymous said...

http://chlorigheiru.tk/comments/anketa/81864 Отзывы о девушке Натали, Москва, (962)9644482
http://condgaratfi1981.tk/checked/anketa/85456 Оценки Даша Настя, Москва, (915)0886561
http://chlorigheiru.tk/ind/anketa85253.htm Проститутки M. Октябрьское поле - Индивидуалка Марина, +7 (968) 953-61-87
http://www.rewtggs.tk/ind/anketa52016.htm Проститутки M. Московская - Индивидуалка Полина, +7 (981) 121-11-87
http://bhakfocadeath1975.tk/mass/anketa67780.htm Массажистка Мила, M. Медведково - +7 (925) 350-65-06

проститутки москвы юг

2:56 am  

Post a Comment

<< Home