Thursday, March 20, 2008

Найлоновите торбички

Бойко Борисов бил най-лошият кмет, София никога не е била по-мръсна, навсякъде имало найлонови торбички.

С Бойко Борисов не ми се занимава в момента, София си е точно толкова мръсна, колкото беше преди 1, 2, 3, 4, 5 години и найлоновите торбички, както и шишетата от минерална вода, наистина са навсякъде.

То че никой не ги чисти от навсякъде едно на ръка, но мога ли да запитам защо поначало са там? Бойко Борисов ще да ги е хвърлил.

11 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Преди няколко дни на входа на блока ме посрещна бележка. Как на следващия ден щели да идват от БТВ да снимат каква мръсотия е зад блока. Затова да сме слезели повече хора, защото повече не можело да се живее така.
Миналата година в някой вестник (примерно "24 часа") бяха пуснали едни снимки каква кочина е зад блока. Известно време след това дойдоха от общината и почистиха.
И аз питам (и отговор не искам) - на кого дължим сегашната свинщина около нашия блок?

Боян

6:59 pm  
Blogger Wynche said...

Аз имам такава теория: Че голямата част от проблема с найлоновите торбички не е от гражданите, дето не изхвърлят където трябва. Изхвърлят си чинно в кофите. После минават клошарите и разръчкват всичко с пръчки, за да видят няма ли нещо дето им върши работа. Боклукът се озовава в насипен вид в кофите (вместо опакован в торбички), а торбичките - разкъсани. При първия полъх на вятъра литват. И оттам нататък естествено си остават вечно окачени върху клоните на храстите и дърветата, дето намерят.
Решението е затворени кофи за боклук.
Аз имам малко повече вяра в добронамереността на хората да хвърлят където трябва. Баща ми наблюдавал как в едни кофи за разделно изхвърляне на отпадъци се натрупало голямо количество пластмасови бутилки, изхвърлени действително в правилната кофа. На съседна улица, където също имало 3 вида кофи, но в близост до тях - само 2 контейнера за "общия" боклук - силно недостатъчни за околните няколко блока - хората хвърляли общ боклук и в разделните контейнери. Ами да беше сложил някой още 2 кофи за общ, та да не хвърлят там?
В общия случай човек не иска да мърси нарочно, мърси за да не си дава излишно труд който счита за прекалено голям. Мисля, че за повечето от нас е ОК да си изхвърляме отпадъците разделно, но не е ОК да трябва да ходим до съседната улица или съседния квартал, само и само за да можем да си изхвърлим боклука. Нормално.
А в нашия вход преди все беше мръсно и се валяха хартии, но откак чистачката на входа сложи кофа за боклук при пощенските кутии, всички си изхвърлят спама в нея и наоколо почти не се цапа.

12:36 am  
Blogger Hellen said...

Боклуците около блока и в частност под прозорците, не са от клошарите, а от това, че има хора, които изхвърлят през прозореца. Особено чест това се получава с пепелници. Пред нашия блок някой си направи труда да оформи градинка и да насади цветя и прсто не зам какъв човек трябва да си, за да си изхвърляш фасовете върху цветята.
Празните бутилки от минерална вода също така за хвърлени не на мястото си и това е по цяла България, особено често около пътищата, на местата, където се спира за почивка.

Не можеш да ме убедиш, че клошарите са основната причина за разхвърляния навсякъде боклук. Също така, не е оправание това, че те мързи. Има места, където наистина не достигат кофите, но има и много хора, които абсолютно неосноватлно дежурно се оправдават с това. Все пак не можем да живеем сред един шпалир от кофи и кошчета, за да може на всеки да му е удобно и да не му се налага да измине 20 метра, за да си изхвърли боклука. Хората са идиоти. Нееднократно съм виждала да трупат кашони в контейнерите за стъкло и пластмаса, при положение, че има достатъчно място. Ами полянките, където си ност старите тоалетни чинии и откъртените плочки от банята и ги крият по храстите, за да не дават пари да викат контейнер за строителни отпадъци? Не, моля ти се, нямам думи прост.

1:49 pm  
Anonymous Anonymous said...

Ооо, ела ми, ела ми :D
Гледам и не вярвам на ушите си на това, дето си го написала!
Да бе, София си е точно толкова мръсна, няма съмнение. Около нашия блок за 5 години построиха 18 нови блока, ама понеже използваха едни такива магически строителни материали, нито прашинка не засипваше терасите на околните блокове.
За последните 2 години откриха 4 нови супермаркета (това само около нашия блок), които предлагат също едни такива магически найлонови торбички, които се саморазграждат изцяло на секундата, в която човек си занесе покупките вкъщи.
Сред тези супермаркети са Хит и Кауфланд - едни такива дребнички - за цял ден я влязат 5 човека, я не.
Откакто построиха Бизнеспарка, тук движението се увеличи, да кажем, тройно. Обаче всички, които работят там, карат едни такива магически коли, които се движат с въздух, ама не под налягане :)
Така че е много нелепо да се говори, че София била станала по-мърсна. Къде го видяхте това замърсяване, къде?!
А пък прииждащите от всички краища на родината хора, ги пускат в София след конкурс за културно поведение, така че изобщо не можем да твърдим, че те са допринесли по някакъв начин за мръсотията.
И тръгнали да ми обвиняват Бойко Борисов! Човекът какво е виновен за това, че на някого му липсват първите седем години? Да са мислили майките на тези сегашните невъзпитани съседи, дето си мятат боклука през прозорците! Щом майките им не са си свършили работата навремето, сега ние какво можем да направим, освен да се възмущаваме и да им обясним, че вината за боклуците си е в самите тях. И да се надяваме, че ще ни разберат и ще се самопревъзпитат заради напиращото неудобство.
Така де, общината какво общо има с възпитанието на някакви гащници?!
Смешно е да се твърди, че е работа на кмета да вземе мерки. Какви мерки да вземе, да не би да трябва да тръгне да ги глобява, а? Хайде сега, чак пък толкова!
Сещам се, че в някои други държави ако си простреш дреха на видно място близо до прозореца, получаваш дискретно писъмце с напомняне, че това не е редно и ако обичаш да не повтаряш. Ама те тези са откачени, какво ги споменавам въобще. То е ясно, че глобите с нищо не помагат, така че няма никакъв смисъл нито да се приемат такива закони, нито да се следи за спазването им. Все пак това не е работа на кмета, а щом хората са невъзпитани, всичко е загубено и той нищо не може да направи човекът! Ами да са ги възпитали!
Пък и хайде сега, удобни контейнери им се прищели! Пък и ако може да се затварят добре, че да не ги тарашат клошарите и бездомните кучета и да им влачат съдържанието из целия квартал.
Еми като искате направете си бе! И за това ли кметът трябва да мисли?
Хората като са незъзпитани, единствено можем да ги дарим с презрението си.
Друг мой много любим аргумент е, че имало много по-важни и спешни проблеми за решаване, от някакви си найлонови торбички. Да, точно така. Нека първо да решим всички глобални проблеми и докато те не свършат, с по-маловажните изобщо не трябва да се захваща никой.

Предполагам някоя нещастна душица ти е пратила петицията против найлоновите торбички и това е предизвикало възмущението ти.
Странно ми е обаче защо за проблем се смята единствено визуалното присъствие на въпросните торбички по клоните на дърветата. Истинският проблем е в производството, а после и в самото присъствие на торбичките, независимо дали са по клоните или в контейнерите, прилежно завързани. Абсолютно все едно е, понеже за еднакво време ще се разградят в крайна сметка.
Но както казахме, не е работа на кмета да превъзпитава хората, нито да налага ограничения за употребата на торбички. Това, че на други места по света го правят, не е повод да взимаме пример от тях!
Друго си е да се нацупиш на съседа, че е прост!

8:15 pm  
Anonymous Anonymous said...

Да си довърша.
По тази логика правителството не носи отговорност за престъпността, защото премиерът не ходи да краде и убива лично. Те престъпниците са гадни по характер и това е причината да има престъпления!

8:49 pm  
Blogger Hellen said...

Ахаха най-накрая малко живец и у някой друг :)

не мога сега да ти отговоря обстойно, защото нямам букви на клавиатурата и ми е трудно да ги уцелвам, но си заслужава обстойния отговор в понеделник. Няма страшно да забравя, защото само като те прочета и ще ме ядосаш пак :)

Никой не ми е пращал петиция, петициите са нещо много подходящо като инициатива за интелектуалците, за разлика от някои други инициативи, така че щях да им се зарадвам. Но явно са я пазили в тайна тая петиция, само за посветените е сигурно. Но в едно изречение - хората не заслужават да имат по-добри управляващи, защото са такива, каквито са, и не могат да излъчат по-добри, защото излъчват себеподобни. Това е, което ме вбеси, а не някоя петиция.

Айде, че го пиша 10 минути това. Фонетичната на сапун!

9:17 pm  
Blogger Hellen said...

Не, няма да мога да чакам до понеделник.

1. Първо, твърдението, че София е толкова мръсна, колкото е била преди, е относително, а не абсолютно, и вярвам, че като човек, който се интересува от социология, ме разбираш чудесно. Примерно, освен че са се построили нови блокове и молове, около тях са поставили определен брой кофи и се е увеличил броят на камионите и хората, които събират боклука. Второ, в хипермаркетите торбичките се плащат, и изобщо не са евтини, така че хората си ги пазят или си носят собствени. Нали не искаш да ме убедиш че всички тези хора преди да има хипермаркети, не са пазарували и не са ползвали торбичси? Даже е полезно, че има хипермаркети и че точно те единствени въведоха практиката да се плаща за торбичките. Трето, със застроената нова територия, по-голямото количество боклук се разпределя на по-голяма площ. Четвърто, ако изобщо е коректно да се повдига въпросът с изгорелите газове, защото постът очевидно се занимава с друг вид замърсяване, освен че са се появили повече автомобили в Младост, на другия край се пусна метро.

Така че, ако се върнем към оригиналната тема на поста - разпръснатите извън контейнери найлонови торбички и шишета от минерална вода - а не глобалния брой найлонови торбички в София, аз нямам впечатлението, че той се е променил, защото ги събират един път годишно, а хората после ги нахвърлят пак. И не съм сигурна, че кметът, който и да е той, е виновен, задето не е забранил всички строежи и не е въвел софийско жителство.

Второ, не бях чула за никаква петиция, докато не ми прати линк. Първоначално се зарадвах, защото петициите, декларациите и подписките са нещо много подходящо интелектуалците да правят като форма на протест, за разлика от други неща. Радостта ми обаче за жалост трая кратко. Петицията е за следното: "компетентните власти в България да забранят употребата на неразградими найлонови торбички в търговската мрежа в страната.". (има ли разградими найлонови торбички - настина не знам). Това е една неосъществима, предварително загубена кауза, която затваря вратите за разговори с най-важните заинтересовани страни и за жалост поради причината, че хората не мислят и поставят невъзможни крайни искания, ще потъне и нищо няма да постигне. О, ама какви най-важни заинтересовани страни, домакинствата на колко хора са готови да се лишат от тях напълно?

И трето. Да, крайно време е да започнем да се караме на хората, а не да гледаме на другата страна, когато някой хвърля боклук или не отстъпва място на бременна жена. Натискът на групата е по-ефективен от страха от евентуална санкция. Или ще чакаме Бойко Борисов да сложи контейнерите да се заключват с петцифрен код и пръстов отпечатък, а над всеки контейнер камера? И да ги глобява задето не са отстъпили място и че са невъзпитани?

Последно. Съгласна съм, че не се глобява хич за нищо а трябва. Но имай предвид, че глобяването може да е успешно, когато зад него има солидна обществена подкрепа, каквато в момента не виждам. Това, което виждам и чувам в момента, е обединяване зад нарушителя и защитаването му от представителите на съответните органи (напр. при гратисчиите) и реплики "само измислят нови наредби, за да събират пари от хората". Което също е верно, но в тази атмосфера който и да е кмет трудно ще организира ефективно глобяване.

Също така отделен е въпросът, че дългосрочните мерки трябва да залагат на превенцията, а не на санкцията, първо защото е доказано, че е по-евтино, и второ, защото колкото повече санкции има за ефективно налагане, толкова по-големи са предпоставките за корупция.

10:37 am  
Anonymous Anonymous said...

Да взема отношение набързо към мнението на Gimli, без да се разпростирам.
- по-голямо замърсяване от строителството - съгласен. Но няма много общо с темата за личната отговорност. Виж, че общината нито чисти, нито налага глоби на строителите, спор няма.
- супермаркетите и магазините са виновни, че раздават безплатни торбички - дълбоко несъгласен
- повече коли, които съответно повече замърсяват - факт, но не виждам какво общо има с общината или с държавните институции. Между другото, на годишния технически преглед на колите се мери (поне трябва да се мери) изхвърленият въглероден окис, който е отрова, но иначе не е замърсител. Тъй че - съгласен, че повече коли мърсят повече, несъгласен, че институциите трябва да се държат пряко отговорни за това.
- "София се напълни със селяни" - този аргумент е толкова изтъркан и тъп, че просто ще отбележа, че не съм съгласен
- липсата на контрол и глоби - много съгласен. Интересно, че след историята с БТВ майка ми си говорила с някаква съседка, която пък казала, че блокът ни бил глобен с 500 лева, защото било много мръсно. Ако е вярно, изобщо не сме разбрали. Или глобата не е платена, или е платена от парите за общи нужди. Тъй че резултат от глобата няма. А и като се плати от общата каса, това няма да промени нищичко в поведението на хората. Затова - съгласен, със забележката, че е трудно да се упражнява контрол върху цели блокове. Но е достатъчно да се глобяват единични нарушители, а такива има предостатъчно.
- кофите не се затварят - несъгласен конкретно за кофите, съгласен принципно. Проблемът не е в затварянето на кофите, а в извозването на боклука. Което си е грижа на общината отвсякъде. Затова принципно съгласен.
- "има по-важни проблеми, за това ли намерихте да се хванете" е порочно мислене - много съгласен

Боян

10:41 am  
Anonymous Anonymous said...

Опасявам се, че ще пиша прекалено дълго :/
За по-прегледно ще спазвам хронологията.

"в хипермаркетите торбичките се плащат, и изобщо не са евтини"

Струват 10 стотинки. Мисля, че единствено на Билла са по-скъпи, именно защото политиката на фирмата е да насърчава повторната употреба. Мисля е ясно, че тази политика не е инициатива на българския "клон" на Билла.

"така че хората си ги пазят или си носят собствени"

За съжаление нищо подобно не се случва. Разбира се, единици като мен го правят, но са капка в морето.

"Нали не искаш да ме убедиш че всички тези хора преди да има хипермаркети, не са пазарували и не са ползвали торбички?"

Тези хора до скоро не са живели тук. Откриват се нови хипермаркети, защото хората се увеличават.

"Даже е полезно, че има хипермаркети и че точно те единствени въведоха практиката да се плаща за торбичките."

Това е още една илюзия. Плаща се единствено за големите торби, но ако искаш да си купиш плодове, зеленчуци или каквото и да било насипно, нямаш възможност да го направиш, без да използваш за всеки артикул отделна торбичка, на която ти залепват етикетче с баркод, така че не може да се използва повторно. А и да няма етикетче, торбичката се скъсва на първата употреба. Но нямаш възможност да си купиш и една ябълка, ако не е натикана в точно такава торбичка.

Относно загубените каузи - когато един човек вижда някаква нередност и иска да помогне за това да бъде поправена, той би помогнал много, ако се погрижи да даде гласност на проблема. Жената, която е повдигнала тази кампания, е участвала в няколко телевизионни предавания, разяснявайки естеството на проблема, както и решенията, които се опитват да наложат в някои други градове по света. Пътят към решаването на всеки един проблем започва с информирането на хората за него и въобще привличането на вниманието им в тази посока. Това, че тя не може собственоръчно да носи на всеки покупките до дома му, за да не се наруши комфорта на купувачите, не означава, че вниманието им не трябва да бъде привлечено към този проблем.
Въобще като цяло не съм съгласна, че човек трябва да разбутва заспалите консуматори само когато има готово решение, което да им тикне веднага, преди още да са разбрали какво става, за да не вземат да си нарушат комфорта.
Същото си мисля и за управляващите. Когато им привличаш вниманието върху някакъв проблем, не си длъжен да им даваш на готово и решението за него.
Ако някой ти ограби апартамента, имаш право да изискаш правосъдие, без да си длъжен сам да намериш крадеца и да им го заведеш на крака.
Едва ли някой от хората, подписали тази петиция, си представя как правителството забранява найлоновоте торбички и от утре вече никъде не може да се намери нито една. Няма повече да обяснявам този буквализъм, защото нямам повече време. Мисля, че е достатъчно ясно, че трябва да се започне с постепено ограничаване, а преди него пък стои необходимостта, някой да привлече вниманието към този проблем и после да се започне търсенето на решение. Ако си кажем, че няма смисъл да повдигаме въпроса, понеже няма да се стигне до решение от днес за утре, то никога няма да се стигне до решение.

"домакинствата на колко хора са готови да се лишат от тях напълно"

Всички домакинства преди да кажем 15-20 години почти не използваха такива торбички. Променил се е единствено стила на консуматорство от многократна към еднократна употреба. Тук няма нужда да се задълбочавам с пояснения, мисля, че е ясно. Спокойно можем да си живеем и с вещи за многократна употреба, както това е било правено до скоро. Стига някой да ни помогне да го осъзнаем или поне да спре да ни набива в главите обратното.

"Натискът на групата е по-ефективен от страха от евентуална санкция."

Така е. Затова в по-малките населени места много по-рядко хората нарушават общественопретите норми на поведение. Малките общества се саморегулират именно по този начин. Пенчо няма да иде да открадне кокошките на съседа си, защото всички ще го видят и защото го познават, а не защото бай Тенчо полицаят ще дойде да го глоби.
Подобен род саморегулация е абсолютно неприложимa за София, къдеto всеки се чувства анонимен.

Относно проблема, който посочваш със санкциите и аналогията с гратисчийството в градския транспорт:
Първо, замисляла ли си се защо никой не гратисчийства в маршрутките? Или в другите градове, където във всеки автобус има контрола, която ти продава билетче? Няма да се оплесвам в обяснение, че ми изтича времето, сигурна съм, че се сещаш какво имам предвид.
Глобяването ще е успешно не само когато зад него се появи солидна обществена подкрепа, а и когато някой изобщо следи за спазването на реда. Ако нещата се оставят на самотек, както с градския транспорт, резултатът ще е подобен. Нормално.
Освен това не мисля, че обществената подкрепа е толкова трудно постижима, понеже ползата е очевидна и за самите хора. Не съм виждала до сега никой, който да защитава изхвърлянето на боклук през балкона. Нито мисля, че _мнозинството_ живеещи в един блок го правят. Затова пък познавам много хора, които се чудят как да се борят със съседите си - нарушители. Ако поне имаше към кого да се обърнеш за оплакване и той вземе някакви адекватни мерки, резултатите много бързо щяха да се променят!

И последното за корупцията - това не е извинение да не се налагат санкции. И катаджиите обират маса пари и пускат нарушители, но това не значи, че трябва да се отменят глобите за неспазване на ЗДП, понеже има корупция.

Боян:

"- супермаркетите и магазините са виновни, че раздават безплатни торбички - дълбоко несъгласен"

Виновни са и още как!

""София се напълни със селяни" - този аргумент е толкова изтъркан и тъп, че просто ще отбележа, че не съм съгласен"

Нищо подобно не съм казвала.
Аргументът ми за увеличеното население беше свързан с това, че София била толкова мръсна, колкото и преди 5 години. Предположих, че за да се получи този баланс, трябва хората, които са се преселили тук за това време, да генерират нула боклук.

Относно затварянето на кофите - това е свързано и с друг един проблем - бездомните кучета. Колкото повече и леснодостъпен боклук има, толкова повече ще се размножават кучетата. Само с решението боклукът да не се влачи по тротоарите около контейнерите, ще се решат едновременно няколко проблема.
Нали ви е ясно, че аз не мога да поставя качествени контейнери из цяла София, колкото и да ми се иска да има такива. Може на г-н кмета да му се занимава с други дела, но точно това мисля, че си е баш негова отговорност.

2:26 am  
Blogger Wynche said...

Тази сутрин по радиото чух, че фирмата дето чисти София ще спре да чисти Люлин, Овча купел, Витоша и не помня още кой район, защото й изтекъл договорът. От общината казали че изтича през юни, от фирмата твърдят че изтича на 1 април, некво такова. Съответно от общината не са стартирали процедура за намиране на нова фирма. Страшен фън.

А то беше и ветровито тази сутрин, та докато карах по Обиколна (улицата покрай Овчакупелите), София ми се разкри в най-голямата си прелест: найлоновите торбички навсякъде, облаци пръскащ пясък на талази откъм множеството строителни обекти, прахоляк, да те е гнус да дишаш - добре че съм затворена в колата.
Вдигнах телефона и казах днес да не извеждат Деян. Ако бяхме в планината или поне в някой по-чист град, вятърът не би ме притеснил. А беше топло и слънчево, и вятърът - топъл... Ужким хубав пролетен ден.
Баси.

6:34 pm  
Blogger hazel said...

"Или ще чакаме Бойко Борисов да сложи контейнерите да се заключват с петцифрен код и пръстов отпечатък, а над всеки контейнер камера?"

Мислех да поствам какво ми разказа колежка от Брюксел, но ще го разкажа тук. Предварително се извинявам, че не е много по темата.

Значи в центъра на Брюксел - близо до европйските институции, до които тя стига на работа пеша - боклукът се извозва два пъти в седмицата. Единия ден имаш право да изхвърляш и хартия. Освен това имаш право да изхвърляш този боклук точно в определени часове, явно за да преседи максимално кратко време в контейнерите.

Преди две седмици колежката получава съобщение за глоба от общината, че е изхвърляла боклук в непозволен час - 1:05 на обед. Тук за по-голяма драматичност трябваше да кажа сумата, ама не попитах. Тя се възмущаваше, че по това време е на работа и не може да е изхвърляла боклук и ще обжалва. Ще видим дали ще може да си докаже алибито.

Друга нейна колежка, в друг квартал на Брюксел, с къщи. Боклукът се изхвърля само в петък от 2 до 4. Ама няма на работа съм, това са регулации на ЕС.

Иначе не е лесно да се пазарува с платнени торби - а и пазаруването сега няма НИЩО общо с пазаруването преди 20 години, както правилно отбеляза Гимли, тогава шунката не беше в разфасовки от по 100 г в още сто грама неразградим найлон - а аз когато пазарувам в супермаркета повечето пъти си нося старите торбички ХИТ, но понякога забравям и се налага да си купя нови.

И много често нямам найлонова торбичка да си изхвърля боклука, който изхвърлям минимум един път на ден, през лятото задължително два пъти. В учебника по хигиена на екс-а пишеше, че така се прави, за да се намали риска от болести. В Брюксел нека си го държат на терасата дни наред (опа, някои нямат тераса, кофти) и да "замитат под килима".

Аз моите деца в първите седем години съм ги научила да не хвърлят боклук и да не плюят по земята. Обмислям да ходим да почистим една градинка от празните бутилки и боклуци, само да се стопли. Светът винаги е бил такъв, едни чистят, други мърсят. Сега просто съотношението се е променило, вие ми говорете за прогрес.

9:42 am  

Post a Comment

<< Home