Friday, February 22, 2008

България е член на Европейския съюз

Не е новина? Ами може и да не е, но на много хора изглежда трябва да им се повтаря, докато си го набият в дебелите канчета. От вчера слушам и чета неща от рода на: "Европа дали ще ни даде", "Европа да ни контролира", "В Европа може и да е така, но тук е България".

Членството в Европейския съюз трябва да се мисли със самоидентификация. Докато не започнем да възприемаме държавата си като член на ЕС, няма как като граждани да започнем да действаме като гражданите там и да постигнем това, което е постигнато там. Да, има корупция. И в ЕС има, но е много по-малко, защото търпимостта към нея е много по-малка. ЕС НЕ ни контролира като външен фактор, а институциите на ЕС, на които това им е задача, контролират правителствата на всяка държава членка.

Снощи така и не ме разбраха, докато се опитвах да обясня, че с младежки проекти не се кандидатства в Брюксел, а в България, защото България е страна членка на ЕС. Сякаш от самото страна членка се стряскаха и не им се вярваше. Знам какъв ще бъде първият коментар - не се чувстват като граждани на страна членка, защото условията не са като в страна членка. Да, ама връзката е обратна.

Имало един манастир, където отивали безнадеждно болни и обезкуражени хора. Лечението се състояло в следното. Монасите им давали да вършат все по-тежка работа, а те трябвало непрекъснато да са усмихнати. Насила, не насила, все тая. Винаги имало скрити монаси, които дебнели дали всеки се усмихва през цялото време. Който наруши правилото, му се налагали наказания. Успеваемостта в лечението на на привидно безнадеждни случаи била неимоверно висока.

Опитайте и вие един ден да вървите изправени и усмихнати. Насила или не - все тая. Мислете само за това и се поправяйте веднага щом усмивката изчезне или раменете увиснат. Изпитано е.

И така, десет, затваряте очите си, девет, осем... вие сте гражданин на държава членка на ЕС.. три две едно. Катаджия ви иска подкуп? На вас, един гражданин на държава член на ЕС?! Вие искате да дадете подкуп, за да не ви глобят? Вие, един гражданин на държава членка на ЕС?! Около блока ви е кочина? В една държава членка на ЕС?!

2 Comments:

Blogger Wynche said...

Трябва да мине време, мамка му.
Смяната на нагласите не се извършва с едно щракване на пръсти, с едно подписване на присъединителен договор...
А България влиза като член на ЕС по друг начин и на други основания в сравнение с държавите - основателки на ЕС - така наричаните с любов и завист от нас "бели държави".
Защото, като се замислиш, в нашия акълец като казваме "Европа", ние съвсем не мислим за ЕС, който откак е взел да се разширява, е станал толкова многообразен, че отдавна вече не покрива старата ни представа за богатия, проспериращ Запад.
Като казваме Европа, по стар навик мислим за Франция, Германия, Великобритания. Определено не мислим за Унгария и Словакия. Когато някой мисли "В Европа може и да е така, но тук е България", в това изречение "Европа" не е заменима с Латвия. Никой не си казва "Добре са си естонците, лесно им е на тях". Ако някой в Европа си позволява да ни контролира и да ни дава или не дава разни неща, то това определено не са малтийците.

Да не говорим, че и Румъния е в ЕС... Представяш ли си... "Нека привлечем към нашето Черноморие богатите румънски туристи!" :)

4:15 pm  
Blogger Hellen said...

Абе много са си добре естонците даже :)

10:14 pm  

Post a Comment

<< Home