Thursday, February 26, 2009

Ножица в главата

Законопроектът за училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка предвижда въвеждането на оценка за поведение, която се понижава с една единица при системни нарушения от страна на учениците.

Днес сутринта по телевизора се изявил някакъв психолог, който с пяна на уста обяснявал как се връща комунизмът. Връщали се тъмните времена, когато чакали учениците на входа с ножиците да им режат косите. Той, като ходел на училище по онова време, страх го било, че ще му забият ножицата в главата.

Каква мелодрама! Те по онова време, наистина, мине се не мине някой ден, и забиваха по някоя ножица на някой ученик в главата. Мръсни комунисти!

Надявам се този човечец да не е детски или училищен прихолог. Аз лично бих се притеснявала да работи с детето ми някой, който не само че е имал параноя, че ще му забият ножица в главата, но и намира за подходящо да го изтъква по телевизора.

А от първа ръка, ето и коментар на потребител под статията в електронния "Дневник":

"Това ли можаха да пръкнат комунистическите им кратуни? Един грозен спомен за комунизма...Комуниста е репресор!... Най-голямата глупост са оценките за поведение! Кои сте вие да съдите бе? Вие сте осъдени и освидетелствани като закоравели комунисти с натрапчива невроза за комунизъм. Само закърнели сковани кратуни могат да предложат регрес в 21 век. Господ да пази България от комунистите. Комунистите са продали душите си на дявола и вършат само злини! Това е моята присъда."

И моята присъда е такава - "натрапчива невроза за комунизъм".

Всички плахи опити за въвеждане на елементарен ред още дълго време явно ще бъдат минирани не само от корупцията, която за средния гражданин в България в момента е напълно приемлива стъпка за измъкване на собствения си задник, когато се нарушават правилата, но и от истеричните вопли, че всяка податка за въвеждане на правила и санкции при неспазването им, била комунизъм. Те и правилата за движение сигурно са комунизъм, да вземем да ги махнем. Ама ха, ще ми налага някой как да карам, що за посегателство върху свободата ми! Пък за горките дечица да не говорим - ще им пречи някой да изявяват своята уникална индивидуалност, няма да им позволяват да се бият и да пият в час, поведението ще им намаляват, що за диктатура!

Аз не знам да има демократична държава, в която в училищата да се толерира поведение, на което сме свидетели тук. И смятам хората, които се опълчват на опитите да се въведе елементарна дисциплина, за пряко отговорни за бъдещите жертви на престъпността и жертвите на пътя. Деца, които израстват научени, че могат да си правят каквото си искат, а налагането на дисциплина е посегателство върху правата им, продължават да си правят каквото си искат и да взимат каквото си поискат - на пътя и в живота - без да се съобразяват с никого.

5 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Да кажа и тук, подписвам се под всяка дума.
Отделен е въпросът доколко подобна мярка може да бъде ефективна. Но един сигурен начин да и прецакаш ефективността напълно, е да правиш подобни изявления по медиите.

12:42 am  
Blogger Wynche said...

И аз се подписвам.
Аз обаче днес четох, че в Русе разни училища въвели униформи. Много приятно ми стана. Дори не толкова от самите унифоми, колкото че за да вземат такова решение, значи вече са надраснали коплекса за комунизъм.

11:24 pm  
Blogger Laleelay said...

@Wynche: Униформи в училищата има от доста време. Сега статута е всяко училище е свободно да избира дали иска униформи или не. Има ги и в София. Във Варна има училища с униформи, и без униформи. (Мен лично ме кефи избора на онези училища, които не приемат цяла униформа, но приемат определен "символ на принадлежност" към училището - примерно връзка за врата/шал или сако с логото на школото. Ем децата свободни да се обличат и да имат индивидуалност, ем е ясно къде учат. Особено се кефят на униформите по-елитните гимназии. Сещам се за оксфордските пуловери и суичъри:)

9:26 am  
Blogger Laleelay said...

@all: Поста ме подсети за една митологема, която е много популярна тук и сега: "комунизъм = ограничение, ergo: липса на ограничение = демокрация/свобода, ergo: демокрацията/свободата е лошо нещо, щото без контрол не става работата". Любимо изказяване в тази посока, един вид негова квинт-сентенция: "свободата я обърнахме на слободия".

И туй като безконтролната свобода, демек слободията, се свързва с тоя пусти либерализъм, нещо като привнасянето му на българска почва, искам да направя една справка. Прашна истина от класическите либерални философи - няма свобода без правила. Няма свобода без ограничения. Обратното, среда без правила и без ограничения е анархия. А анархията е пълна липса на свобода.

Аз тая песен всъщност я пея, защото присъстващата мантра в обществото ни "комунизъм = контрол (с тояга), ergo безконтролие = демокрация" подкопава доверието в демократичните принципи. Всъшност това е едно много голямо опростяване. Бих приел следната формулировка: "комунизъм = контрол със сила, без правила; демокрация = контрол посредством правила"

Така поне ще е ясно, че това което имаме тук и сега, и което се опитват да ни убедят че е "лошата демокрация", всъщност не е демокрация.

А пък лудите във форумите на Дневник няма какво да ги кометираме ;)

Лалее

9:41 am  
Blogger hazel said...

и аз съм съгласна. в класа на рада едно дете на занималнята се изпикало в кофата с гъбата.
вероятно уникалната му индивидуалност има нужда от обгрижване, разговори с психолог и много внимание. кхъм.

иначе комплексът за комунизма не е надраснат засега.

лалее, thumbs up!

11:59 am  

Post a Comment

<< Home