Thursday, May 18, 2006

Дан Браун - враг на борбата с наркоманията

Аз това нещо няма до го коментирам. Ама се отказах, докато търсех необходимите материали.

Започвам с търсене на текста на декларацията на Светия синод на Българската православна църква, с която се призовава да бъде спряно излъчването на филма "Шифърът на Леонардо".

Опитвали ли сте се да намерите интернет страница на Българската православна църква?

Ето къде попаднах (така изглежда урл-то, на което като отидеш пише, че е официалната страница на православната черква).

http://bulch.tripod.com/boc/contentsbg.htm

Текстът на декларацията за мен е неоткриваем. По новините показаха нещо подобно на факсимиле, но невъзможността да го намеря ме кара да се чудя дали са го разпратили по вестоносец.

Отразяването:

БТВ:
Синодът изразява безпокойство и възмущение от този "богохулен и лъжеисторически филм". В текста се посочва, че филмът по книгата на Дан Браун е "зловреден, оскърбителен и руши нравствените устои на обществото и държавата". Това ще се отрази пагубно на борбата срещу пороци, като наркоманиите, проституцията, престъпността и други злини на съвремието, пишат още от Светия Синод. Оттам обаче отказаха да говорят пред камера и не разрешиха медийни изяви на потърсените от нас духовници.

Дарик радио:
Отношението ни към филма "Шифърът на Леонардо" е отрицателно и ние искаме спирането на прожекцията на филма. Това е становището на Светия Синод, което бе прието по време на днешното заседание, съобщи русенският митрополит Неофит.


Интересна предистория дава Нетинфо:

....Това обаче не е първата подобна реакция на синода по повод популярно произведение на изкуството. В началото на 2002 г. БНТ свали от най-гледаното време филма на Мартин Скорсезе "Последното изкушение на Христос" (1998 г.) заради острата реакция от представители на 14 епархии, журналисти и граждани протестираха срещу излъчването на творбата.

Екранизацията по едноименния роман от гръцкия писател Никос Казандзакис бе определена от духовниците тук като "кощунствена", а протестът намери място сред любопитните факти за филма в световната база данни за киното IMDB.com.

Също в началото на 2002 г. "Ройтерс" съобщи, че свещеник от Русе е определил популярните детски романи за Х ари Потър като "духовен СПИН" за читателите. Тази позиция на отец Стефан Стефанов от православния храм "Св. Николай", който е бивш депутат, се подкрепяла и от Българската православна църква.

"Тези книги карат децата да вярват, че магиите са нещо невинно и съществуват само в литературата - а всъщност не е така - цитира агенцията думите на духовника. - Те намаляват съпротивителните сили на читателите срещу черната магия и ги карат да се заинтригуват от злото."


Митрополитът каза още, че той не е гледал филма, а становището е прието по публикации в медиите. Много ми се искаше да цитирам точно какво каза, но не мога, защото БНТ трябва също да вземат да си оправят страницата, за да може човек да намери в нея новината, която е чул, без да си загуби цялата вечер.

Казах, че няма да коментирам, ама все пак ще кажа. Аз приветствам обществените протести на всички християни по света срещу съдържанието на книгата и филма. Те не са нито вредни, нито безсмислени (тихо сега, за това друг път ще спорим). Но да вземе православната черква и да не иска някой да забранява и сваля каквото и да било. Да не почваме да се забраняваме.

А ако спре Синодът да се изявявява изключително с нелепи изявления, цена няма да има. Може пък някой и да иде при тях.

Ето например така:

Най-младият манастир у нас

04 Май 2006

Един манастир, построен само преди три години, има славата на най-младия и съвременен манастир у нас. Игуменът му е само на 29 години, а в светата обител има школа по изкуства - с издателски комплекс и дори радио.

Или искам прекалено много?

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Какво мнение само!
http://www.mediapool.bg/phorum/index.php?showtopic=1979&mode=linear

Явно не само църквата има нужда да прочете какво е "художествена измислица". Че попрехвърлете пак "гъбените" творения на Йоан от Патмос, пък да си приказваме за фактите от Библията и лъжовното им преиначаване от светските писатели ;). О санкта симплицитас (или симпличитас, както се оказва)


Има една страхотна мисъл сред отговорите:
"Прави ми впечатление, че поповете плачат само срещу филми - явно вече не четат книги"

Мордред

10:59 am  
Blogger Hellen said...

И да не е "художествена измислица" а (псевдо)научен трактат, пак не може да се забранява. Нищо не пречи обаче да се анатемоса - това си е вътрешна процедура на черквата и тя е абсолютно свободна да го прави и да вдига шум.

Моя патос в случая беше по-скоро насочен срещу неадекватността и закостенелостта и кадровата и институционална немощ на Българската православна черква в момента, което е твърде жалко. Сега нямам време и желание да правя сравнителен анализ на отрицателните реакции срещу Шифъра на Леонардо на католиците и на БПЦ, но може да се проследи. Напоследък се чудя дали причината е само в неадекватния й апарат от пред 89 година и забърканите икономически интереси или самата идеология, много по-мистична, съзерцателна и анти-действена няма също голяма заслуга за сегашното състояние. Все още нямам обаче достатъчна компетентност да твърдя със сигурност.

12:01 pm  

Post a Comment

<< Home