Tuesday, April 11, 2006

Политика

Това са спойлери в много по-малка степен от текста на задната корица на книгата, но все пак да предупредя.


.. Ако искаш да получиш добра оценка, знаейки постулата за успоредните прави, се готвиш по учебника по геометрия; ако трябва да говориш за "
Балила", научаваш наизуст това, което трябва да мисли един балила. Въпросът не е дали е правилно, или не. Всъщност моите родители не знаеха, но и Евклидовата геометрия важи само за гладки равнини, толкова идеално гладки, каквито не съществуват в действителността. Режимът беше гладката повърхност, с която вече всички бяха свикнали. Без да държат сметка за криволинейните водовъртежи, в които успоредните прави изгарят или се раздалечават безутешно.

Виждам една кратка сцена, която сигурно се е случила няколко години по-рано. Питам:
- Мамо, какво е революция?
- Едно нещо, когато работниците взимат властта и отрязват главите на всички чиновници като баща ти.


*

Отивам на литургия в селото, заедно с мама и с нея е госпожата от вилата на няколко километра от нашата. Все говори срещу арендатора си, който й крадял счетоводните документи. И понеже арендаторът бил червен, тя станала фашистка, поне в смисъл, че фашистите са срещу червените. Излизаме от църквата и двама офицери от "Сан Марко" се заглеждат по госпожите, които не са първа младост, но още хващат окото, а пък и то се знае, войниците не подбират много. Приближават се и уж питат за нещо, защото не били оттука. Двете госпожи се държат любезно (какво толкова, две хубави момчета) и ги питат как се чувстват далеч от къщи. "Борим се, за да върнем на тази страна честта й, скъпи госпожи, честта, която някои предатели омърсиха", отвръща единият от двамата. А съседката коментира:
- Браво, точно така, не като онзи, за когото говоря.
Единият от двамата се подсмихва странно и казва:
- Бихме искали да знаем името и адреса на този господин.

*

Бях го попитал защо идва в ораториума, след като всички казват, че е атеист. Беше ми отговорил, че идва, защото това е единственото място, където можеда види хора. А и не бил атеист, а анархист. Тогава не знаех какво са анархистите и той ми обясни, че са хора, които искат свобода, без господари, без крал, без държава и без свещеници. "Без държава най-вече, не като комунистите, които в Русия имат държава, дето им казва дори кога да ходят в клозета". ... Попитах го защо, след като е против комунистите, е с гарибалдийците, които са комунисти. Отговори ми, че първо, не всички гарибалдийци са комунисти и че сред тях има социалисти и дори анархисти, и второ, че в този момент врагът е нацифашизмът, и че в такива случаи не бива много да се придиря. "Най-напред се побеждава заедно, а сметките се уреждат след това".
...
- Не ти харесва Сандокан? - попитах го.
- Според мен е малко фашист.
...
Тъй като в "Най-новата енциклопедия Мелци" бях прочел името Хегел (Проч. фил. от школата на пантеистите), го попитах кой е.
- Хегел не е бил пантеист и твоят Мелци е неграмотник. Пантеистите твърдят, че Бог е навсякъде, и в оная цвъкаща муха, дето я виждаш ей там. Голямо удовлетворение, да си навсякъде, значи да си никъде. Добре, за Хегел не Бог, а Държавата е трябвало да бъде навсякъде, значи е фашист.
- Но не ли живял преди повече от сто години?
- И какво от това? И Жана Д'Арк е чиста проба фашистка. Фашистите са съществували винаги. Още от времето на... още от времето на Бог. Вземи Бог. И той е фашист.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Добре пише тоз човек, спор да няма.
И добър превод, обаче. Браво на отговорното лице.
Не знам защо, но намерих за ужасно смешно, че Бог е фашист. Извинети.

10:27 am  

Post a Comment

<< Home