Thursday, April 13, 2006

Ей тука някъде

Мечтая за един по-добър свят. В моя по-добър свят може би няма да има мир навсякъде и сигурно все още има бедни хора и богати хора. Може би дори все още ще има такива, които искат правителството да се намеси и да премахне бедността. Този по-добър свят, за който мечтая, ще има една простичка отлика от света, в който живеем сега:

Хората НЯМА ДА КАЗВАТ НА МАРШРУТКИТЕ "СПРЕТЕ ЕЙ ТУКА НЯКЪДЕ"

Също така няма да уточняват специфични желания за особено подходящи места, като например:

- На пешеходната пътека.
- Точно преди светофара.
- Веднага след сфетофара.
- На завоя.
....
- Точно там, където на мене ми е удобно, защото ме мързи да ходя няколко метра и изобщо не ми пука, за движението и за удобството (за сигурността пък не съм се сетил даже) на другите хора. Но иначе смятам, че живеем в ужасна държава и системата е сбъркана.

7 Comments:

Blogger ikew said...

Хм. Винаги съм смятал, че се казва "Спрете ей тука някъде" само за да може шофьора да избере кое от тука-някъдешните места е най-УДОБНО за СПИРАНЕ :)

12:32 pm  
Blogger Hellen said...

В отсечката между светофара на Орлов мост например и кръстовището на Софийския университет нито едно от тука някъде-тата не е удобно за спиране. Което не пречи на хората да изискват.

И изобщо, не се прави на ударен за какво става въпрос :)

2:57 pm  
Anonymous Anonymous said...

Маршруткаджиите заслужават да бъдат прецаквани.
На тях трябва да им се отмъщава последователно, хладнокръвно и пресметливо.
А единственото, което можем да направим, за да им навредим по някакъв начин, е да ги затрудним при спирането.
Малко е, но не е без хич. Толкова можем.

- Лашкан, подмятан, насинен, изцапан, унизен, уморен, близкосоциализиран с околните си, обогатил речника си с нова гама гръмогласни псувни, надишал се с цигарен дим и простудил се гражданин, возещ се ежесутрешно в маршрутка.
A.k.a. лев и педесе.
(W.)

10:50 am  
Blogger Hellen said...

Някакво чувство за контекст?
Пука им на маршруткаджиите затруднявала ги била. Нека има задръствания и катастрофи, важното е, че ти си мислич, че на маршруткаджията му е гадно, а не другите хора

1:38 pm  
Anonymous Anonymous said...

За маршрутките в по-добрия свят (тм) да добавим, че винаги дават на всички пътници билетчета, като поне част от парите отиват в държавния и/или общинския бюджет.

Аз, макар и да пътувам много рядко с маршрутка, всеки път настоявам да ми се даде билет. На няколко пъти вече шофьорът откъсва произволно голяма пачка билетчета и ми ги подава с думите: "Ето ти да си имаш", което ми кара да си мисля, че тия билети са пълна бутафория.

1:03 pm  
Blogger Hellen said...

Точно това имам предвид. Прекалено често (да не кажа почти винаги) изискваме от другите да спазват правилата и да бъдат стриктни, защото ги възприемаме в някаква позиция: шофьорът на маршрутка е длъжен да дава билети в качеството си на шофьор на маршрутка, служителят в общината е длъжен да бъде люезен, защото еслужител в общината... Да, така е. Никога не съм твърдяла обратното и не защитавам тези хора, когато не си изпълняват задълженията. Това, което ме притеснява е, че нямаме изисквания към себе си, в позицията си на граждани. Оказва се, че ние можем да правим каквото си искаме, защото някак сме в правото си - бидейки извън конкретен статус. Един вид нямаме отговорност... Или разчитаме, че ако не сме прави, някой няма да ни се върже, защото "е длъжен", или изобщо не ни пука. Ние можем да казваме на маршруткака да спре, където ни е кеф... шофьорът е виновен, че ни слуша, защото той е длъжен да спазва правилата... Ние можем да се скараме на служителя, дори да нямаме основание, но той е длъжен да е любезен...

Къде са правилата за нас, какво сме длъжни ние? И няма ли дългът морални измерения, а не само такива, свързани с позицията, която заемаме? Можем ли да очакваме, че безотговорният гражданин ще бъде отговорен шофьор на маршрутка, отговорен служител или отговорен политик?

3:06 am  
Blogger Bruce Wayne said...

нема да е излишно да им забранят да спират по кръстовищата и съответно народа да спре да ги вика оттам. на университета и 5-те кюшета правят яко задръстване

1:07 am  

Post a Comment

<< Home